Motor yağı nasıl değiştirilir?

Motor yağı nasıl değişir?
Yağ değişimi nasıl yapılır?
Motor yağı filtresi değişimi nasıl yapılır?

Her otomobilde motor altında yer alan motor yağı karter haznesinin tahliye tapasını bulunuz ve uygun bir anahtar yardımı ile bu tapayı gevşetiniz.

Dikkat! Motor yağı tahliye tapasını açarken, motor altına, atık yağı toplamak için bir kap yerleştirmeyi unutmayınız.

Motor içerisindeki bütün yağın akmasını bekleyiniz. Akan yağın tamamen akması için aracınızın düz bir zeminde olmasına lütfen dikkat ediniz.

Bu arada motor yağı boşaldıktan sonra motor yağı filtresini yerinden çıkarın ve yenisi ile değiştirin. Motor yağı filtrelerinin ömürleri periyodik olarak yapılan her yağ bakımına kadardır. Eğer filtreyi değiştirmezseniz, temiz olarak dolum yapacağınız yeni yağın kirlenmesine sebep olabilirsiniz. Bu nedenle motor yağı filtresinide her yağ bakımında değiştirmeyi ihmal etmeyiniz. Uygun bir anahtarla filtrenin bağlantı somununu çıkarınız.

Not : Her otomobilde farklı yerlere konulmuş olabilir. Lütfen aracınızın kitapçığına bakınız.

Dikkat! Yeni motoryağı filtresini yerine takmadan önce, oring kısmını yağlamayı unutmayınız. Bunun sebebi sıkılama yaparken kuru olan yüzeyler oringin büzülmesine ve siz farkında olmadan kopmasına veya deforme olmasına neden olabilir. Yağlanmadan yerine takılan filtrelerde yap kaçağı sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

Filtreyi takacağınız yuvaryı gözle kontrol ediniz, eski filtreden oring kalıntısı, yada partikül kalıntısı olup olmadığını kontrol ediniz. Metal çapak kalıntıları yeni filtrenizin oringine zarar verebilir ve yağ sızıntısına sebebiyet verebilir.

Bütün yağın karterden aktığını gördükten ve motor içerisinden eski yağın tahliye olduğuna emin olduktan sonra, tahliye tapasını sıkınız.

Motor tiplerine ve otomobil markalarının farkına göre motor yağı, litre bazında farklılıklar gösterebilir. Genellikle 3 Litre ile 4 Litre arasında motor yağı yeterli olmaktadır. Motor tipine göre seçeceğiniz yağı otomobilinizi üreten firmanın önerdiği markayı tavsiye ederiz. Fakat yağın viskositesi aracın kilometresine göre farklılık gösterebilir. Sanayi dilinde ince veya kalın yağ olarak tabir edilen yağlar kullanılabilir. Bunun için otomobil servislerinden bilgi edinebilirsiniz. Yeni yağı motorun üst kısmındaki kapağı açarak doldurunuz.

Yeni motor yağını doldurduktan sonra yağ kapağını sıkıca kapatınız. Tork özelliği olan kapaklar diş sıyırmaması için çıt çıt sesi çıkaracaktır. Bu sesi duyana kadar sıkınız. Ve yağ değişim işlemi tamamlanmıştır.

 

Kaynak ve Daha Fazla Bilgi için : ForumOtomobil.com

Motor yağı filtresi değişimi nasıl yapılırMotor yağı nasıl değişirNasıl YapılırYağ değişimi nasıl yapılır