Kampanyalar
Buradasınız: Anasayfa » Otomobil Haberleri » Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Sürücü belgesi olmaksızın araç kullanmak kurallara aykırıdır ve bir takım yaptırımlara tabidir. Bu da idari para cezasıdır.

2019 yılı için geçerli olan ehliyetsiz araç kullanma cezası şuan 2.018 TL‘dir. Eğer bu yıl içerisinde sürücü belgesi olmadan araç kullanırsanız sadece size değil araç sahibine de ceza yazılmaktadır. Kanun maddesinde bu konu nasıl işlenmiş, gelin öğrenelim.

2019 Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

“Karayolları Trafik Kanunu, Beşinci Kısım ve 36. Maddesinde yer alan Sürücü Belgeleri ve Sürücüler” alt başlığında şöyle der:

“Sürücü belgesi alma zorunluluğu:
Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır.
Araçlar, Yönetmelikte sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişilerce sürülebilir.
6064-2

Buna göre;

a) Sürücü belgesi olmayanların,
b) Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da bu Kanunda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alınanların,
c) Sürücü belgesi iptal edilenlerin,
araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti hâlinde, bu kişilere 1.407 Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir.”

Not: Yukarıdaki kanun maddesinde yer alan idari para cezası geçerli değildir.

2019 yılı için geçerli Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2.018 TL‘dir. ve erken ödeme de % 25 indirimli 1.513,50 TL olarak ödenebilmektedir. Bu ceza hem kullanana hemde kullandıran kişiye kesilir.





Audi Web Site        Mercedes Web Site        Bmw Web Site