Kampanyalar
Buradasınız: Anasayfa » Otomobil Haberleri » Cam Filmi Yasak mı ? Cezası Ne Kadar ?
Cam Filmi Yasak mı ? Cezası Ne Kadar ?

Cam Filmi Yasak mı ? Cezası Ne Kadar ?

Cam Filminde Son Durum Nedir? Yasak mı Değil mi? Cezası Ne Kadar ?

Son dönemin en etkili fenomenlerinden biri de kuşkusuz cam filmi. Şaka bir yana uzun süredir yasaklandı, yasaklanmadı tartışmaları devam ediyor cam filmi hakkında. İnsanların da doğal olarak kafası karışmış durumda. Konu ile ilgili defalarca karar değişikliği yaşandığına dair söylentiler dolaşıyor. Söylentiler diyoruz çünkü, yasa aslında çıktığı 1997 yılından bu yana ufak tefek düzenlemeleri saymazsak pek fazla değişmedi.

 

Cam Filmi Yasak mı Değil mi?

Bu konudaki yasanın 21 yıldır hiç değişmediğini belirttik. Ama son dönemdeki kafa karışıklıklarına son vermek için de bazı düzenlemelere gidildiğini biliyoruz. Temelde aracın tüm camlarının cam filmi ile kaplanması yasak! Ön cama kesinlikle cam filmi uygulaması yapılmıyor yani. Diğer camlarda ise oranlara bağlı kalarak cam filmi kullanabiliyoruz. Ön yan camlara takılan filmlerin geçirgenlik düzeyinin %70 olması şart koşuluyor. Yani yan camlarda hafif bir renk değişimi olmakla birlikte, ön kısımda oturan kişiler ayrıntılı olarak görünebilecek durumda olmalı.

Arka yan ve arka cam için ise koyuluk durumu biraz daha tolereli. İçerisi görünecek şekilde arka cam ve arka yan camlara film uygulaması yaptırabiliyoruz. Sonuca bakıldığında, içerinin görünmesini sağladığınız takdirde aracına cam filmi taktırmanız konusunda başka bir kısıtlama bulunmuyor.

 

Cam Filmi Düzenlemesinin Amacı

Bu konudaki uygulama amacı son derece basit ve herkesçe kabul edilebilecek bir düzeyde. Ön camda film olmamasının 3 önemli amacı bulunuyor; güvenlik, trafik kameraları ve tanınabilirlik. Kural olarak sürücünün 180 derece olacak şekilde etrafını görebilmesi bir zorunluluk. Bu noktadan bakıldığında da ön cam ve yan camların ışık geçirgenliğinin makul düzeyde olması gerekiyor. Olası durumlarda trafik cezaları için de ön camınızın tamamen açık olması bir mecburiyet. Diğer taraftan da olası kontroller için içerinin görünmesi de bir zorunluluk.

Arka kısımlardaki camlarda tonların biraz daha koyulaşmasına karşılık içerinin rahat görünebilmesi koşulu da son derece anlaşılabilir bir yaklaşımdan kaynaklanıyor. Ön camlarda olduğu gibi olası kontroller için içerinin rahat görünebilmesi gerekiyor.

 

Cam Filmi Kanunu DeÄŸiÅŸti mi?

Cam filmi ile ilgili kanun deÄŸiÅŸmedi ama konu hakkında bazı düzenlemeler yapılıyor. Yeni mevzuat tamamlanana kadar cam filmi ile ilgili ceza kesilmeyeceÄŸi belirtiliyor. Son dönemde kesilen cezalar cam filminin yasak olduÄŸu fikrini doÄŸursa da aslında filmin geçirgenlik derecesine baÄŸlı olarak bu cezaların kesilmesinin sürücüler tarafından farklı algılandığı belirtiliyor.





Audi Web Site        Mercedes Web Site        Bmw Web Site