Kampanyalar
Buradasınız: Anasayfa » Otomobil Haberleri » Stajyer Ehliyetle Trafiğe Nasıl Çıkılır ?
Stajyer Ehliyetle Trafiğe Nasıl Çıkılır ?

Stajyer Ehliyetle Trafiğe Nasıl Çıkılır ?

2015 yılında trafik yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile aday sürücü yani stajyer ehliye uygulamasına geçilmiştir.

Stajyer ehliyet sisteminin en temel amacı sürücü adayının tam olarak trafiğe hazır hale getirilmesidir. Bu sisteme göre 2 sene süresince 75 ceza puanı ve üzeri aşıldığı durumda kişinin ehliyetine el konulacak.

Stajyer sürücüler normal ehliyetli sürücülerin yaptığı her şeyi yapabilir ve onlar gibi araç kullanabilirler. Şehir dışına çıkabilir ya da refakatçi olmadan da araç kullanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus 75 ceza puanıdır. 75 ceza puanını almadan 2 yıllık süreyi bitirdikten sonra stajyer sürücü konumundan normal sürücü konumuna geçmiş oluyorsunuz. Bu uygulama sistemseldir yani farklı bir ehliyet verilmez süre sonrasında sistemde stajyer uyarısı çıkarılır.

Ehliyetine el konulan sürücü adayı bu süre içerisinde psikolojik durumunun tespiti için psikteknik analize girmesi gerekecektin buradan ilgili belge alınırsa ya da onay verilirse kişi tekrar ehliyet alabilecek. Bu zorlu sürece girmemek için aday sürücülerin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Burada temel eğitim sürücü adayının trafik kurallarına uymasını sağlamaktır. Çünkü bir sürücü trafikte kendini nasıl alıştırırsa o şekilde devam eder bu kurallar çerçevesinde 2 yıl boyunca trafik kurallarına uyan ve ceza almamaya özen gösteren sürücüler de bu bağlamda iyi bir sürücü olarak yoluna devam edeceklerdir.

75 ceza puanı çok yüksek bir sayı değildir bunun içinde çok dikkatli olmak gerekir. Ceza puan cetvelini incelediğinizde çok sayıda duruma karşı ceza puanı alabilirsiniz. En sık karşımıza çıkan cezalara baktığımızda ise emniyet kemerini bağlamamak 15 ceza puanı, kırmızı ışıkta geçmek 20 ceza puanı, hız sınırını aşmak 10 ceza puanı, trafikte telefonla konuşma 10 ceza puanı, şerit hatası ve park yasağı cezası 20 ceza puanı olarak belirlenmiştir. Bu tabloya göre birkaç ceza almanız durumunda bile ehliyetinize el konulabilir bu nedenle 2 yıl boyunca aday sürücünün çok dikkatli olması gerekir. Kırmızı ışık, hız ihlali ve emniyet kemeri en çok karşılaşılan cezalar olarak kayıtlara geçmiştir. Bu konularda çok fazla yanıltıcı haber ve yorum vardır bu gibi söylemleri dikkate almayın.





Audi Web Site        Mercedes Web Site        Bmw Web Site