Kampanyalar
Buradasınız: Anasayfa » Otomobil Haberleri » DSG Şanzıman Nedir ? Dsg hakkında Sıkça Sorulan Sorular
DSG Şanzıman Nedir ? Dsg hakkında Sıkça Sorulan Sorular

DSG Şanzıman Nedir ? Dsg hakkında Sıkça Sorulan Sorular

DSG Şanzıman ne demek ? Dsg hakkında Sıkça Sorulan Sorular

DSG şanzıman, Volkswagen grubunun ürettiği ve kendi otomobillerinde kullandığı otomatik şanzıman türüdür. 6, 7 ve 8 ileri seçenekleri mevcuttur. 10 ileri seçeneği hala test aşamasındadır. Audi’nin üst klasman otomobillerinde kullanılan şanzımanlarda geri ikinci vites opsiyonu da bulunmaktadır. Almanca açılımı ‘Direkt-Schalt-Getriebe‘dır. İngilizce tercümesi ise ‘Direct-Shift Gearbox’. Çift kavramalı bir şanzımandır. Bu da basitçe çift debriyaj varmış gibi davranmasına sebep olur. 1-3-5-7 için ayrı, 2-4-6 ve geri vites için ayrı bir kavrama vardır. Vites geçişlerindeki hızı sayesinde bir çok ödül almıştır. Performans kaybını neredeyse sıfıra indirmeyi başaran bir şanzıman tipidir. İlk olarak Volkswagen Golf 4 R32 modeli ile tanıtılmıştır. Audi’de ise ilk kez TT modelinde kullanılmıştır.

Ä°lk baÅŸlarda ıslak debriyaj seti kullanan Volkswagen, sonralarda kuru sisteme geçiÅŸ yaptı. Volkswagen’e göre bu deÄŸiÅŸikliÄŸin nedeni açığa çıkan ısı miktarıydı. Kuru ÅŸanzımanın daha az ısındığını söyleyen Volkswagen, yeni nesillerinde kuru olanı tercih etmektedir. Dünyadaki ilk çift kavramalı ÅŸanzımandır. Direksiyondan vites (F1 Vites)seçeneÄŸi de mevcuttur.

 

DSG Şanzıman Neden ve Nasıl Bozulur?

DSG ÅŸanzıman çok hızlı ve verimli bir ÅŸanzıman olmasının yanında halk arasındaki tabiri ile hassas bir ÅŸanzımandır. Tek kavramaya göre daha güçsüz olan çift kavrama, yüksek vites geçirme hızı yüzünden arızalanması daha kolay bir ÅŸanzımandır. Ayrıca DSG ÅŸanzımanın en çok ÅŸikayet oranının bulunduÄŸu ülke maalesef Türkiye‘dir. Volkswagen bunu nedenini kullanıma ve yollara baÄŸlı deÄŸiÅŸkenlik olarak açıklıyor. Otomobili sıfırdan kaldırırken, otomatik araçlarda kavrama girene kadar gaza fazla basmamamız gerekir.

Fakat ülkemizde ışıklardan ilk kalkan kazanır gibi bir anlayış olduÄŸu için daha araç vitesi kavramamışken gaza basıyoruz. Bu da arabanın kavramasına zarar veriyor. Manuel üzerinden örnek vermek gerekir ise otomobile yarım debriyaj halinde aşırı gaza basılması ile aynı ÅŸey oluyor. Bu da ÅŸanzımana aşırı yük bindirip bozulmasını saÄŸlıyor. Aşırı ısınma da bozulmanın baÅŸlıca sebeplerinden gösteriliyor. Yakıt ekonomisi ve konfor için dizayn edilen DSG’li otomobillerin uzun zaman boyunca yüksek performanslı kullanılması da DSG’nin bozulmasındaki faktörlerden biri. Uzun rampalarda sürekli tam gaz gidilmesi nedeniyle bazı DSG kullanıcıları sorun yaÅŸadıklarını belirtmekte. Volkswagen ise bu sorunun normal olduÄŸunu ve uyarı lambası yandıysa ÅŸanzımanın soÄŸumasının beklenmesi gerektiÄŸini söylemekte.


dsg

DSG Titreme Problemi

DSG otomatik ÅŸanzımanı genelde hangi vitese geçeceÄŸine karar verirken ÅŸanzımanın kavramasında meydana gelen bir arıza nedeniyle problem oluÅŸturmaktadır. Sorunun çözümü yazılımın güncellenmesiyle de çözülebildiÄŸi gibi, kavramanın da deÄŸiÅŸmesi gerekebilmektedir. Genelde ikinci viteste hızlanma sırasında görülen bu problemin çözümü mevcuttur. Bu problemin yaÅŸandığı bazı otomobillerde aracın ikinci vitesten altıncı veya yedinci vitese kendini aldığı görülmektedir. Titreme sorunu kendiliÄŸinden düzelen bir sorun deÄŸildir. Sorun yaÅŸandığında yetkili servise gidilmelidir.

 

DSG’nin Arızalandığını Nasıl Anlarız?

DSG ÅŸanzımanda arıza karşımıza ses problemi, titreme problemi, ÅŸanzıman uyarı lambasının yanması veya otomobilin ilerlememesi olarak karşımıza çıkabilir. EÄŸer bu konularda şüpheniz var ise, yektili servis bunu sizin için tespit edebilir. Fakat bazı otomobillerde ses sorunu meydana gelmesine raÄŸmen DSG‘de bir probleme rastlanmıyor.

 

DSG Garanti Kapsamı ve Koşulları (İyi Niyet Garantisi)

DSG garantisi otomobilin garanti süresince devam eder. Fakat Volkswagen gurubu, DSG için bazı ayrıcalıklar yapıp otomobilin garanti kapsamı bitmiÅŸse bile â€˜iyi niyet garantisi’ kapsamında bu deÄŸiÅŸimi veya onarımı yapabiliyor. Bu yüzden de otomobilinizi yetkili servise götürmeniz çok önemli. Otomobilde uzatılmış garanti yoksa standart garanti kapsamı iki yıldır. Uzatılmış garanti, otomobili satın alırken ekstra ücret karşılığında satın aldığınız bir garanti türüdür.

 

DSG Kalkış Sorunları ve Kavrama Problemleri

Bazı arızalarda DSG’nin ilerlemediğini veya vitese geçemediğini bilmekteyiz. Kalkış sorunu ve otomobilin ilerlememesi gibi durumlarda otomobil kapatıp tekrar çalıştırılmalıdır. Bazı durumlarda beyinden kaynaklı bir hata olup, bu tür kısa vadeli çözümlerle çözülebilir. Fakat böyle bir olay yaşanırsa da en yakın yetkili servise gitmenizde fayda vardır. Kavrama problemi kendiliğinden çözülemez. Şanzımanın kavramasının değişmesi gerekir. Bu da garanti kapsamında yapılabilmektedir. En çok şikayet gelen arızanın nedeni kavramadır.

 

DSG Isınma Problemi

DSG şanzımanın ısınma arızaları genellikle otomobil dik rampalara uzun süre tam randımanlı çıktığında veya yüksek hızlarda uzun süreler gidildiğinde meydana gelebilen arızalardır. Bu tip durumlarda otomobil musait bir yere çekilmeli, kontak kapatılıp bir süre beklenmelidir. Böylece şanzımanınız soğuyacak ve tekrar yolunuza devam edebileceksiniz. Bu arıza çok nadir görülen bir olaydır.

DSG ÅŸanzıman çok fazla eleÅŸtirilse de ÅŸu anda en hızlı vites deÄŸiÅŸtiren otomatik ÅŸanzımandır. Yeni nesillerinde arızalanma çok daha nadir görülmektedir. Yakıt ekonomisi ve performansta çok verimli bir ÅŸanzımandır.
dgs2





Audi Web Site        Mercedes Web Site        Bmw Web Site