Kampanyalar
Buradasınız: Anasayfa » Otomobil Teknolojileri » Arkadan İtişli Araba Mı Önden Çekişli Araba Mı Daha İyi?
Arkadan İtişli Araba Mı Önden Çekişli Araba Mı Daha İyi?

Arkadan İtişli Araba Mı Önden Çekişli Araba Mı Daha İyi?

Normalde arkadan itiş ya da önden çekiş tabirini şu şekilde düzeltmekte fayda var. Önden tahrikli araba ve arkadan tahrikli araba. Kavram karmaşasını önlemenin en ideal tabiri bu şekilde tarif etmek olacaktır.

Önden Çekişli Arabaların Avantajları

Önden çekişli arabaların dizaynı ve üretim maliyetleri daha düşüktür. Bu nedenle önden çekişli üretilen araçlar daha uygun fiyatlı olabiliyor. İnsanların daha kolay ulaşabildiği ya da alabildiği arabalardır. Önden çekişli araçlarda daha az parça kullanılır. Bu nedenle daha hafif olurlar. Üretim esnasında tüm parçaların araba kasasına yerleştirilmesi daha kolay olur. Bunların tamamı üretim maliyetlerini etkileyici faktörlerdir. Bu tür araçlar daha kompakt olurlar. Motor şanzıman ve aks sistemleri bir bütünmüş gibi durur. Önden çekişli araçların en büyük avantajı daha az yakıt tüketirler. Bu tür araçlar arkadan itişli araçlara göre daha az yakarlar. Az yakan araba arıyorsanız tercihiniz her zaman önden çekişli arabalardan yana olsun. Tüm motor, şanzıman aksamı ve aks sistemi önde olduğu için ağırlık dağılımı ön tarafa daha fazladır. Bu durum kötü hava şartlarında avantaj sağlar. Karlı havalarda önden çekişli araçlarda ağırlık önde fazla olduğu için patinaj olayı daha az rastlanır.

Önden Çekişli Arabaların Dezavantajları

Önden çekişli araçlarda karlı havalarda avantajlı olurken, güzel ve kuru havalarda bu dezavantaja dönüşür. Araba ön kısmı ağır olduğu için kontrolü daha zor olur. Ayrıca virajlarda kayma yaşanabilir. Daha önemlisi önden çekişli araçlarda direksiyon hissinin düşmesidir. Bunun sebeplerini şöyle sıralayabiliriz.

  • Hızlanmalarda araç ivmelenirken burun kısmının yere tutunumu azalacaktır. Bu da direksiyon hissini epey azaltacaktır.
  • En önemli ayrıntı ise torkla alakalı. Önden çekiÅŸli araçlarda ÅŸanzıman çıkışı aracın tam ortasında olmadığı için akslar eÅŸit uzunlukta olmayacaktır. Bir tanesi uzun bir tanesi daha kısa olacaktır. Bu durum şöyle bir sonuç doÄŸurur. Aracın motoru çalıştığında tork ikiye ayrılır. Her iki aksta aynı tork olmasına raÄŸmen uzun olan aksta burkulma daha fazla olacaktır. Ä°ki aks arasındaki bu burulma farkı iki tekerlek arasında yere tutunmada farklılıklara sebep olacaktır. Yere tutunma direksiyon hissini olumsuz etkileyen faktörlerdendir.

Arkadan İtişli Arabaların Avantajları 

Arkadan çekişli arabaların en önemli avantajlarından birisi ağırlık dağılımı. Arkadan çekişli araçlarda ağırlık dağılımı daha dengelidir. Bu durum alttan alınan hasarlarda önemli bir avantaj sağlar. Arabanın alttan aldığı darbelerde araç daha az hasar alır. Ağırlık dağılımı aracın daha dengeli olmasını sağlar. Virajlarda savrulmalar daha az olur. Özellikle arabanın ilk kalkıştaki ivmelenmesi daha iyidir. Çünkü ilk kalkışta aracın ağırlık merkezi arka tarafa doğru geldiği için çekiş ve yere tutunuş daha iyi olur. Spor arabaların neredeyse tümünde arkadan çekişli sistemler kullanılır.

 

Arkadan Çekişli Araçların Dezavantajları

Arkadan çekişli arabaların en önemli dezavantajı fazla parça kullanılması kaynaklı arabanın ağırlaşması. Bir diğeri bu ağırlık farkından dolayı arabanın fazla yakmasıdır. Bu arabalar dört mevsim kullanıma çokta uygun araç değiller. Özellikle karlı havalarda kullanımı zor ve yol tutuşu daha düşüktür.

Not: Bu kıyaslama motoru önde olan araçlar için geçerlidir. Motoru arkada bulunan araçlar için bu kıyaslama geçerli değildir.





Audi Web Site        Mercedes Web Site        Bmw Web Site