Kampanyalar
Buradasınız: Anasayfa » Otomobil Teknolojileri » Opel Corsa Arıza Kodları ve İşaretleri
Opel Corsa Arıza Kodları ve İşaretleri

Opel Corsa Arıza Kodları ve İşaretleri

Opel Corsa arızalarında işaretler diğer araçlarla benzer şekilde karşımıza çıktığı gibi modele özgü farklı işaretler olarak karşımıza çıkabilmektedir.
İşaretlerin bir çoğu hakkında fikir sahibi olunmasına karşın işaretin belirttiği aciliyetin anlaşılabilmesi için kullanım sırasında karşılaşılan işaretlerin ne anlama geldiğinin bilinmesi gereklidir.

Devir Saati Üzerinde Yer Alan Arıza İşaretleri

Opel Corsa arıza ve ikaz lambalarının büyük bölümü devir saati üzerinde yer alır. Devir saati üzerinde yer alan işaretler, araçta meydan gelen ciddi arıza ve önemsenmesi gereken problemleri araç sahibine iletir.

Araç ortasında İngiliz anahtarının bulunduğu şekil Opel Corsa servis lambası olarak işlev görmektedir. Aracın arıza nedeniyle servise gitmesi gerektiği bu ikaz ile anlaşılmaktadır.
Yarım sürahi içerisinde ünlem işareti ve altında zeminin tasvir edildiği işaret lastik hava basıncının kontrol edilmesini sizlere anlatmaktadır.
İşaretin kırmızı olması araçta patlak lastik olduğunu size anlatmaktadır.
Yağdanlık işareti aracın motor yağı basıncının düşük olduğunu gösterirken yağdanlık altında çizgi bulunması halinde işaret motor yağının seviyesinin yetersiz olduğunu aktarmaktadır.
Yanında ünlem yer alan direksiyon hidrolik direksiyon devre dışı kaldığında kendini gösterir.
Üçgen ve P harfinin bulunduğu sembol ultrasonik park yardımı sisteminin arızalı olduğunu ifade eder.
Gözlüğü andıran işaret filtrelerin temizlenmesi gerektiğini hatırlatır.
Motor işareti araçta ciddi bir arıza olduğunu ve motorun çalıştırılmaması gerektiğini belirtir.

Hız Göstergesi Üzerinde Yer Alan Arıza İşaretleri

Hız göstergesinde yer alan Opel Corsa ikaz lambaları ve anlamları bilgi ve uyarı amaçlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu lambalardan sadece 3 tanesi araçta meydana gelen arıza ile ilgilidir.

Karşısında daire bulunan oturan bir kişinin figürize ettiği arıza lambası, hava yastığı ve emniyet kemeri gerdiricilerinde meydana gelen arızaları bildirmektedir.
İçerisinde ABS yazılı çemberin kontağın çalıştırıldıktan sonra sönmemesi halinde, ABS sisteminde meydana gelen arızadan bahsettiği bilinmektedir.
İçerisinde ünlem olan yuvarlak el frenini simgelemesine karşın el freni çekili olmadığı halde yanıyorsa araçta fren veya debriyaj hidrolik seviyelerinin düşük olduğunu göstermektedir.
Yakıt Göstergesi Üzerinde Yer Alan Arıza İşaretleri

Yakıt göstergesi üzerinde yer alan 3 ikaz lambasının 2 tanesi arıza ile ilgilidir. Hız göstergesi üzerinde yer alan Opel Corsa arıza lambası neden yanar sorusuna bahsi geçen 2 arıza lambası için cevap verilirse;

Su içerisinde anahtarın simgelediği motor soğutucu sıcaklığı uyarı lambası, aracın kullanımı sırasında yanması halinde motor suyunun aşırı ısındığı anlaşılmalı ve araç durdurularak suyun soğuması beklenmelidir.
Benzin pompası, her araçta olduğu gibi yakıt miktarının azaldığının ifade ediliş şeklidir.
Şanzıman Göstergesi Üzerinde Yer Alan Arıza İşaretleri

4 tane uyarı ışığının yer aldığı şanzıman göstergesi üzerinde Opel Corsa arıza lambası bulunmamaktadır. Şanzıman gösterge paneli üzerinde ön sis uyarı lambası, spor modu etkinliğini gösteren lamba ve emniyet kemeri uyarı lambası bulunmaktadır.

Kırmızı renkli uyarı ışığı sürekli yanıp sönüyorsa çok ciddi bir soruna işaret etmektedir.

Arıza uyarı ışığı

Corsa arıza ikaz ışığı, kontak açıldığında yanar ve araçta arıza yok ise kısa süre sonra sönecektir. Işık motor çalışıyorken yanarsa, emisyon kontrolü ile ilgili bir sorun var demektir. İzin verilen gaz emisyonu aşıldı manası taşır. Motor çalışıyorken ışık yanıp sönüyorsa, aracı kullanmanız katalitik konvertöre hasar verebilir demektir. Bu durumda gaz pedalından ayağınızı çekin, aracı durdurup servisi arayın.

ABS uyarı ışığı

Opel Corsa ABS ışığı kontak açıldığında bir defalığına yanmalı ve hemen birkaç saniye içinde sönmelidir. Sönmeyip yanmaya devam ederse ABS arızalı demektir. ABS ile normal frenler ayrı sistemler olduğu için ABS’nin bozuk olması normal frenleri etkilemez. Bununla birlikte ABS den yararlanamadığınız için keskin virajlara girerken savrulabilirsiniz. ABS uyarı ışığı seyir esnasında yanarsa aracı servise götürüp tamir ettirmelisiniz.

Motor soğutucu sıcaklığı uyarı ışığı

Motor soğutma suyu sıcaklığı uyarı lambası kontak açılınca yanar ve sistem kendi kendini kontrol edip de sorun tespit etmezse birkaç saniye içerisinde söner.

Aracı kullanırken bu uyarı lambası yanmaya başlarsa motor suyu sıcaklığı kabul edilen değerin üzerine çıkmış demektir. Motorun aşırı ısınma dolayısı ile zarar görmemesi için aracı hemen kenara çekip motor suyunun normale düşmesini beklemeniz. Beklemeyip hemen motor suyunu kontrol etmeye kalkarsanız kendinizi yakabilirsiniz. 30 dakika bekleyin. (O kadar sabrınız yoksa en azından 15-20 dakika bekleyin)

Motor suyu yeterince ılıyınca, seviyesi normal mi kontrol edin. Eksikse tamamlayın. Bu tür acil durumlarla karşılaştığınızda motor suyunu doldurabilmek için önceden bunu bilmeniz gerekir.

Motor suyu seviyesi azalmamış olmasına rağmen bu uyarı ışığı yanmış ise yola devam etmeyip servis çağırmanız gerekir. Aksi takdirde motorun hasar görmesine yol açabilirsiniz.

 

Opel Corsa ön ısıtma ve dizel partikül filtresi uyarı ışığı

Filtrenin temizlenmesi gerekiyorsa Corsa dizel partikül filtresi uyarı ışığı yanıp sönecektir. Bunun manası dur kalk ve aracı yavaş sürme nedeniyle otomatik temizleme işlemi yapılamadı demektir. Temizleme yapabilmek için hızını artırmalısınız. Yaklaşık 20-30 dakikalık orta hızda sürme neticesinde otomatik temizleme yapılır ve lamba söner.

 

Opel Corsa akü şarj sistemi uyarı ışığı

Bu uyarı ışığı da kontağı çevirince yanar ve kısa süre sonra söner. Motor çalışırken seyir esnasında bu uyarı lambası yanarsa, akü şarj olmuyor demektir. Motor çalıştıktan sonra ışık yanıp sönüyorsa, akü voltajı çok düşük demektir. Servis yakın ise akü elektriği ile çalışan sistemleri kapatıp servise gitmeniz veya aracı durdurup servis çağırmanız gerekir.

 

Opel Corsa servis ikaz ışığı

Araç içinde İngiliz anahtarı şeklinde bu işaretin yanması aracın servise götürülmesi gerektiğini anlatır. Seyir esnasında bu lamba yanmaya başlarsa motor veya şanzıman sisteminde bir arıza olabilir. Elektronik sistemler acil durum modunda çalışacaktır. Bu durumda yakıt tüketimi artabilir veya aracın çekiş gücü düşebilir. Kontak açık iken ışık yanıp sönüyorsa, Corsa immobilizer sistemi ile bir arıza olduğunu gösterir.

 

Opel Corsa kış modu (kar taneciği) ikaz ışığı

Opel Corsa gösterge panelindeki kar taneciği şeklindeki bu simge Kış Modunun etkinleştirilmiş olduğunu ifade eder. Kış modunda iken, kaygan bir yoldaki kar veya buz üzerindeki sabit bir konumdan çıkmanıza yardımcı olur.

 

Opel Corsa fren ve debriyaj ikaz ışığı

Daire içinde bulunan ünlem işareti şeklimdeki bu işaret, kontak açıldığı zaman ve el freni çekildiği zaman yanar. El freni çekili değil iken fren ve debriyaj ikaz ışığı yanarsa bu fren ve debriyaj sıvı seviyelerinin çok düşük olduğunu gösterir. Bazı Corsa modellerinde, kontak kapalı olduğunda el freninin uygulanmadığı anlamına gelen ışık yanacaktır.

Opel Corsa hava yastığı ve emniyet kemeri gerdiricileri uyarı ışığı

Bu uyarı ışığı ateşleme ile birlikte yaklaşık 4 saniye süreyle yanar. Işık kontakla birlikte veya 4 saniye geçince de sönmezse, kemer gerdiricileri veya hava yastığı sistemi arızalı olabilir var demektir. Bu kaza anında hava yastığı açılmayacak demektir. Bu nedenle servis tarafından kontrol edilmelidir.

Opel Corsa lastik basınç uyarı ışığı

İçinde ünlem işareti olan lastik şeklindeki bu sembol, kırmızı yanarsa lastiklerden en az biri söndü veya lastik izleme sistemi bozulmuş demektir. Eğer bu işaret sarı yanarsa lastiklerin basıncı düşük demektir. Aracı durdurup lastikleri kontrol etmeniz gerekir.

Opel Corsa hidrolik direksiyon uyarı ikaz ışığı

Bu uyarı ışığı hidrolik direksiyon sisteminin devre dışı kaldığını belirtmek için sarı renkte yanar. Bu sistem sürücünün direksiyonu kolay idare etmesini sağlamaktadır. Devre dışı kalması, yani bozulması sürücünün direksiyonu daha zor döndürmesine neden olur. Servisin bu arızaya bakması için irtibata geçmeniz gerekir.

 

Opel Corsa Motor yağ basıncı işaretleri

1. Opel Corsa motor yağı seviyesi düşük uyarı ışığı
2. Opel Corsa motor yağı basıncı düşük uyarı ışığı
1. Motor yağı seviyesi düşünce sarı renkte yanar. Yağ seviyesi normale çıkarılmalıdır.

2. Motor yağı basıncı düşük uyarı ışığı kontak açıldığında yanar ve birkaç saniye sonra söner. Bu durum sistemin kendini kontrol ettiği anlamına gelir ve normaldir. Ama bu ışık seyir esnasında yanmaya başlarsa, motor yağ basıncı düşük demektir. Motor sisteminin yeterince yağlanmaması hasara yol açabilir. Bu nedenle bu ışığın sürekli yanar durumda olması halinde aracınızı durdurup servis çağırın.

Opel Corsa elektronik denge programı uyarı ışığı

Elektronik denge programı teknolojinin bize armağanıdır. Kuru asfalttan mıcırlı yola girildiğinde, düz yoldan virajlı veya eğimli yola girildiğinde, hava güneşli iken yağmur yağmaya başladığında aracın yol tutuş kalitesi farklılaşır. Kazaların bir çoğu bu sebeple olmaktadır. Elektronik denge programı aracın yol tutuşunu izler ve aracın savrulmasını önlemeye çalışır. Eğer bu lamba seyir esnasında yanmaya başladıysa Elektronik denge programı bozuldu veya kapatıldı demektir. Aracınız eski sürüş güvenliğine sahip olmayacağından bundan sonra daha dikkatli sürmeli ve fırsat bulunca bozulan sistemi tamir ettirmelisiniz.

Seyir esnasında bu uyarı ışık yanıp sönüyorsa sistem devreye girer. Motor çekişi azalabilir, hız azalabilir.

Opel Corsa ultrasonik park yardımı ışığı

P harfi ve üçgen şeklindeki bu işaret yanıyorsa ultrasonik park yardımı sistemi arızalı demektir. Arızayı servis düzeltebilir. Eğer ışık yanıp sönüyorsa sensörler kir veya buz gibi nedenlerle veya sinyal karıştıştırıcı dalgalar nedeniyle çalışmıyor demektir. Bunlar bertaraf edilirse veya sinyal karıştırıcı dalgaların bulunduğu yerden ayrılınca sistem düzelir.

Opel Corsa’da bulunan diğer uyarı lambaları

Vites yükseltme lambası – Yakıttan tasarruf etmek için vites yükseltilmesi gerektiÄŸini ifade eder, yeÅŸil renkte yanar

Debriyaja bas lambası-Motoru çalıştırmak için debriyaj pedalına basılmalıdır demektir

Opel Corsa gösterge panelindeki spor modu etkin lambası

Opel Corsa emniyet kemer hatırlatma ışığı, kırmızı renkte yanar veya yanıp söner

Yön göstergeleri yanıyor uyarısı

Opel Corsa yakıt azaldı ikaz lambası

Opel Corsa uzun huzmeli far ikaz lambası

Ön sis lambaları uyarı lambası

Ayak frenine basın uyarı lambası – Manüel ÅŸanzıman otomatikleÅŸtirilmiÅŸken, motor sadece ayak frene basarak çalıştırılabilir

Sabit hız kontrol lambası devrededir. Ayak frenine basmadan seyir kontrolü etkinleştirildiğinde ışık yanıp söner

Opel Corsa Uyarlamalı ön farlar – motor çalışıyorken yanarsa, sistemdeki bir arızayı belirtir

Opel Corsa arka sis farları lambası

Dış aydınlatma açık





Audi Web Site        Mercedes Web Site        Bmw Web Site