Kampanyalar
Buradasınız: Anasayfa » Otomobil Teknolojileri » En Önemli Araba Arıza İşareti ve Anlamları
En Önemli Araba Arıza İşareti ve Anlamları

En Önemli Araba Arıza İşareti ve Anlamları

Araç kadranınızda beliren işaretlere ne kadar dikkat ediyorsunuz? “Bu da ne şimdi?” diye merak edip, üşendiğinizden ya da umursamadığınızdan görmezden geldiğiniz işaretlerin başınıza ne büyük dertler açabileceğinden haberiniz var mı? Araç kiralama yapıldığında oluşan arıza ile ilgili ne yapılır?

Araba arıza işaretleri nelerdir, araç arıza ikaz lambalarının anlamları neler, araba bozulduğundan hangi işaretler yanar.

 

Araba Arıza İşaretleri Nelerdir?

Aracınızın gösterge panelindeki işaretlerden bazılarının ciddi sorunlar için uyarı vermek amaçlı olduğunu biliyorsunuzdur elbette. Motorla ilgili arıza işaretleri çok önemlidir. Araç mekanik aksam arızaları için verilen işaretler de mutlaka dikkate alınmalıdır. Biz, motor arıza sinyalleri, mekanik aksam arızası işaretleri, sürüş ve sürüş güvenliği ile ilgili arıza lambaları konusunda ortalama 50’nin üzerinde bulunan bu sinyallerden en önemli 20 tanesini derledik.

Önce araç arıza işaret ve sinyalleri tablosunu inceleyiniz.

en-onemli-araba-ariza-isareti-ve-anlamlari

  1. Aracınızın motorunun arızalı olduğu anlamına gelir. Bu gösterge araç çalıştığı sırada yanıp söner. Sürüş sırasında bu uyarıyı alıyorsanız veya aracı çalıştırdıktan sonra sönmediyse ciddi bir motor arızası var demektir. Aracın servise götürülmesi şarttır.
  2. Panelde bu sinyalin yandığını görüyorsanız yağ seviyesi azalmış, motor yağ basıncınız düşmüş demektir. Yapmanız gereken şey, risk almadan, aracı durdurup servisi çağırmaktır.
  3. Fren balatalarınız aşınmış demektir.
  4. Süspansiyon sisteminin arızalandığını gösteren sinyaldir. Vakit kaybetmeden servisi aramalısınız.
  5. Yakıt filtreniz kirlenmiş ya da arızalanmış demektir.
  6. Bu uyarı simgesi motorunuzu soğutmaya yarayan motor sıvısının aşırı ısındığı anlamına gelir. Isınan sıvıyla birlikte motorun da ısındığı sonucu ortaya çıkar. Bu simgeyi gördüğünüzde motor hararet yapmış demektir, kenara çekip soğumasını beklemelisiniz.
  7. Gösterge panelinizdeki ışığı yanan simge bu ise, motor hava filtreniz kirlenmiş ya da eskimiş demektir.
  8. Katalizör sistemi arızası manasına gelir. Aracınızı servise göstermenizi tavsiye ederiz.
  9. Yakıt filtresindeki su seviyesinin arttığı anlamına gelen simgedir. Dikkate alıp filtreyi kontrol ettirmeyi unutmayın.
  10. Panelde bu simgeyi yanar vaziyette gördüyseniz ve aracınız çalışmıyorsa, motoru çalıştırabilmek için fren pedalına basmanız gerekmekte.
  11. Hız limiti bulunan araçlarda, hız sınırının aşıldığını belirten simgedir. Hızınızı azaltmanız güvenliğiniz açısından önemlidir.
  12. Kapılardan en az birinin açık olduğunu gösteren simgedir.
  13. Aracınızdaki lastik basıncı düşük veya basınçla ilgili sistemde arıza var anlamındadır.
  14. Aracınızda arızalı olmasını istemeyeceğiniz en önemli bileşenlerden biri olan hava yastığı ve emniyet kemeri sisteminin arızalı olduğuna işaret eder. Önemsiz bir arıza, idare eder diye düşünmeden servise götürmenizi tavsiye ederiz.
  15. El frenini çektiğinizde standart olarak yanan bu sinyal, sönmüyor ve sürekli görünüyorsa fren sisteminizde arıza var demektir.
  16. Motor kaputu açık manasına gelen bu simge, hareket etmediğiniz durumlarda pek tehlikeli olmayabilir belki ama hareket halindeyken atlamamanız gereken bir uyarıdır.
  17. Akünün bittiği, arızalı olduğu, şarj dinamosunun arızalı olduğu durumlarda sinyal veren simge, motor çalışırken yanıyorsa problemin boyutu büyük demektir.
  18. Direksiyon kilitlenmesi manasına gelen simgedir. Sarı renkte yanıyorsa aracı dikkatli bir şekilde servise götürmeli, kırmızı renkte sinyal veriyorsa kenara çekip çekici çağırmalısınız.
  19. Aracınızın start sisteminde arıza var demektir.
  20. Otomatik vitesli araçlarda, viteste sorun olduğunu gösterir.

 

Otomobil Teknik Terimleri ve Otomobil Sözlüğü için Tıklayın





Audi Web Site        Mercedes Web Site        Bmw Web Site