Kampanyalar
Buradasınız: Anasayfa » Otomobil Teknolojileri » Karbüratör Nedir Temizliği Nasıl Yapılır ?
Karbüratör Nedir Temizliği Nasıl Yapılır ?

Karbüratör Nedir Temizliği Nasıl Yapılır ?

Karbüratör araçlar için çok önemli bir motor parçasıdır.

Karbüratör 1800 yılları sonlarında çıkan bir icattır. Karbüratörün ilk çıkan örneklerinden biri yüzey karbüratörüdür. Bu icadın çalışma nedeni havanın yakıt yüzeyinden geçmesi ve bu nedenden dolayı ortaya çıkmış olan yanıcı karışımı buharının motor sayesinde kullanılması olarak bilinirdi.

Gelişmiş teknolojiye paralel biçimde farklı özellikleri bulunan karbüratör icat edilmiştir. Benzinli motoru olan araçların, bu motorun silindir sayesinde yakılıp yakıt ve hava karışımlarının hazırlandığı parçaya karbüratör ismi verilmektedir.

Karbüratör motor emme gücünü kullanmak amacıyla benzini sıvı molekül haline dönüştürüp daha sonra buharlaştırmaktadır. Karbüratör içerisinde bulunan ventüri yada jikle olarak isimlendirilen bölme yardımıyla havayı ve yakıtı belirtilen dereceye göre karıştırır. Ventüride hava hızı artarken basıncı da azalmaktadır, böylelikle yakıtın emilmesini sağlarken üretilen karışımlar silindire gitmektedir. Birçok kez yakıt ve hava karışımları kullanılmış olsa da soğuk hava şartlarında motorun çalışması için karışımda olan yakıt derecesi zenginleşmektedir. Ventürinin arka tarafında olmakta olan gaz kelebeği karışım içerisininde olan derecelerin belli olmasına yardımı olmaktadır. Gaz kelebeğin açılımı durumunda motora gitmekte olan benzin miktarı artarken, gaz kelebeğinin kapatma zamanında en az seviye iner.

Karbüratörün Parçaları Nelerdir

Rölanti, Şamandıra, güç devresi, kapış devresi, ventüri, rölanti hız devresi ve yakıt kesme devresi olarak karbüratör bulunan devrelerdir.

Karbüratör Çeşitleri Nelerdir

Karbüratör çeşitleri arabalarda değişken püskürtmeli ve sabit püskürtmeli olarak 2 ye ayrılmaktadır.

Değişken püskürtmeli karbüratörler motor çalışması ve devri gaz kelebeğine bağlı olmasıdır. Şamandırası olmakta olan ufak yakıt deposu olmakta olan karbüratörler de benzin istenilen dereceye ulaştığı durumda aracın benzin deposuna gelmekte olan yakıt kesilmektedir. Bundan dolayı benzin, şamandıra kullanma seviyesini denetimini sağlamakta olan bir görevi vardır.

Sabit Püskürtmeli Karbüratörlerde ise sabit ölçüdeki memeler ve bütün yakıt püskürtme sistemi harekete geçiren bir hızlanma pompası vardır. Karbüratörde ki rölanti memesi ve diğer olan bütün memeleri devre dışı bırakmak amacıyla sürekli asgari bir şekilde yakıt kullanılmasını sağlamaktadır ve aracın motoru düşük bir devirde çalışmaktadır.

Karbüratör Temizliği Nasıl Yapılır ?

İlk olarak karbüratörü olduğu yerden vidalarını açarak sökmelisiniz. Daha sonra karbüratörü ters tutun yoksa içindekiler dağılabilir. Daha sonra üzerinde 2 tane vida var vidaları açıp bir bölgesini çıkartın. Daha sonra tekrar ters çevirip üzerinde çapraz vidaları da sökmeniz gerekir. Karbüratörü yeterince parçalara ayırdıktan sonra temizliğe başlayabilirsiniz. Karbüratörü temizlemek içinde leğenin içine parçaları koyun. Daha sonra eğer karbüratör çok kirli ise tiner ile temizlemeniz daha iyi sonuç verecektir. Temizledikten sonra basınç ile hava tutup iyice temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Daha sonra tekrar yerine takabilirsiniz. Eğer sökmeyi yapamıyorsanız hemen bir servise götürüp orada bulunan ustaya temizletebilirsiniz.





Audi Web Site        Mercedes Web Site        Bmw Web Site